Spirulina, czyli superfood

Od pewnego czasu rośnie zainteresowanie zdrową żywnością. Coraz więcej osób sięga po produkty określane jako super żywność czyli superfood. Zawierają one duże ilości składników takich jak witaminy, minerały czy przeciwutleniacze. Nie zawsze dostarczamy sobie tych substancji wraz z pożywieniem. Alternatywę stanowią co prawda suplementy diety w formie tabletek z witaminami, jednak nie każdy chce je zażywać. Uwzględniając w diecie super produkty mamy szanse dodać sobie naturalnej energii.

Żywność o cudownych właściwościach obejmuje zarówno produkty polskie, jak i zagraniczne. Doskonałym przykładem tych ostatnich są mikroalgi. Korzyści płynące z ich spożywania docenili już wiele lat temu Azjaci, dlatego w tamtejszej kuchni o spirulinę i chlorellę wzbogaca się wiele potraw.

Składniki te stanowią źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, a także dobrze przyswajalnego białka. Poza tym bogate są w witaminy z grupy B oraz C i E. Dostarczają też żelaza i wapnia, a więc minerałów niezbędnych dla zdrowia, na których niedobór skarży się wiele osób.

Kto narzeka na brak odporności i zbyt często łapie infekcje, powinien koniecznie się wzmocnić. Ułatwi to spirulina, która wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe. Działa jednak o wiele silniej niż inne substancje, polecane przy tego rodzaju problemach. Poza tym jej spożywanie przynosi organizmowi szereg innych korzyści, między innymi reguluje poziom cukru we krwi oraz pozwala zachować szczupłą sylwetkę.

Super produkty warto włączyć do swojego jadłospisu, ponieważ ich działanie potwierdziły odpowiednie badania.