Zwierzęta w gospodarstwie domowym

W Polsce mamy bardzo dużo gospodarstw rolnych. Niektórzy z powodu mieszkania na wsi i niskich zarobków decydują się na posiadanie zwierząt takich jak krowa, koń, świnie czy kury. Inni tworzą z tego sposób na bogate życie i zakładają przedsiębiorstwa rolne, które zajmują się produkcją żywności. W pierwszym przypadku rodziny prowadzące gospodarstwo na własne potrzeby starają się to robić w sposób ekologiczny.

Nie stosuje się chemikaliów, produktów GMO czy antybiotyków. Inaczej jest w przypadku przedsiębiorstw, które nastawione są na zysk. Tutaj najlepszym wyjściem są nawozy biobizz, które w sposób ekologiczny wspomagają rozwój roślin i nie zatruwają gleby. Wyprodukowana w ten sposób żywność jest zdrowsza i ma mnóstwo wartości odżywczych. Duże koncerny zajmujące się uprawą stosują również sztuczne oświetlenie roślin. Zakładają ogromne cieplarnie w których tworzą najodpowiedniejsze warunki do rozmowy roślin.

Dzięki temu mogą pomnożyć swoje plony i sprzedać je po droższych cenach. Idąc zatem do supermarketu i wybierając owoce i warzywa warto zwrócić uwagę na sposób ich wyprodukowania. Zwracajmy uwagę czy to co jemy jest rzeczywiście zdrowe i wartościowe. Unikajmy żywności modyfikowanej genetycznie czy hodowanej na sztucznych nawozach. Kupując mięso wybierajmy to ekologiczne.

Wiele zwierząt hodowlanych pobudza się do wzrostu specjalnymi antybiotykami, które nie do końca są bezpieczne dla ludzi. Oczywiście nie zjadamy ich bezpośrednio, jednak śladowe ilości zawsze pozostają w mięsie.